ASSALAMUALAIKUM

Sunday, July 03, 2005

BAGAI MANA RUPA IBLIS

Di riwayatkan apabila Allah SWT telah melaknat iblis kerana kesombongannya tidak menurut perintah Allah sujut pada nabi Adam a.s maka wajahnya yang asal indah bertukar bentuk menjadi babi hutan.
kepala iblis dikatakaan seperti kepala unta. dadanya pula sebesar punut unta besar (daging yang menonjol ataas belakang unta). semantara wajah yang ada diantara kepala dan dada itu seperti kera. kedua belah matanya pula terbelah pada permukaan wajahnya. lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam , kedua bibir iblis dikatakan seperti bibir lembu. taring-taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggutnya terdapat tujuh helai rambut yang panjang.
Allah telah manusir iblis dari syurga, malah dari langit dan bumi. dan keberapa jazirah. iblis masuk ke bumi kecuali dengan cara bersembunyi (dengan ketahuan Allah jua). Allah swt melaknatnya sampai hari kiamat.

DIPETIK DRP TERJENMAHAN KITAP "MUKASYAFATUL QULUB" OLEH IMAM AL-GHAZALI

iblis bertekat akan menyesatkan anak cucu nabi adam dari anak itu lahir hingga dia meniggal . agar iblis mempunyai teman di neraka bersamanya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home